Denk je er als particulier over na om een nieuwe auto te kopen? Is jouw heilige koe aan vervanging toe of zie je jezelf liever rondrijden in een sportiever of luxer model? Dagelijks speuren duizenden Nederlanders het internet af in de zoektocht naar het mooiste model voor de beste prijs.
Het kopen van een nieuwe auto is een behoorlijke aanslag op je portemonnee. Uit dit artikel van de Autorai blijkt dat de gemiddelde aanschafprijs van een nieuwe auto in 2018 op maar liefst 32.386 euro lag. Sommige particulieren hebben zo’n bedrag op de spaarrekening staan maar velen ook niet. Behoor jij tot de laatste categorie? In dit artikel belichten we de alternatieven.
Een auto financieren door geld te lenen
Een auto financieren wordt door heel veel Nederlanders gedaan. Een auto is duur en niet iedereen heeft voldoende geld op de rekening staan om het bedrag in een keer af te tikken. Door een auto te financieren leen je een gedeelte van het bedrag bij een kredietverstrekker zoals een bank. Je betaalt het totale bedrag dan in een aantal maanden terug. Uiteraard doet de geldverstrekker dit niet voor niets. Voor het ter beschikking stellen van het geld zullen zij een rente in rekening brengen. Aan het einde van de looptijd ben je dus meer geld kwijt. Het grote voordeel is dat je het bedrag niet in één keer hoeft op te hoesten, je verdeelt het bedrag simpelweg over meerdere jaren.
Dit kan op 2 verschillende manieren: bij de kredietmaatschappij van het bedrijf waar je de auto gaat kopen (we spreken dan van “auto financieren dealer”) of vooraf bij een geldverstrekker naar keuze. De laatste vorm heeft onze voorkeur, aangezien je dan de beste condities qua rentepercentage en voorwaarden kunt uitzoeken.
Wat als je al meerdere leningen hebt?
Heb je al een of meerdere leningen afgesloten? De kans is dan groot dat je meer rente betaalt dan nodig is. Een lening oversluiten houdt in dat je meerdere leningen samenvoegt. Je leent een groter bedrag en lost daarmee de kleinere leningen af. Hierdoor betaal je minder rente en ben je onder aan de streep (veel) minder geld kwijt.
Een auto financieren zonder BKR kan bij sommige aanbieders ook.
De opkomst van private lease
Een andere optie is private lease. Bij deze vorm kun je in een nieuwe auto rijden voor een vast maandelijks bedrag. Alle kosten zoals afschrijving, wegenbelasting, verzekering, onderhoud en reparaties worden door de aanbieder betaald. Het enige dat je zelf hoeft te betalen is de brandstof. Voor een kleine auto kun je bij sommige aanbieders al terecht voor +- 150 euro per maand.
Belangrijke tip: leningen vergelijken
Kies je er toch liever voor om een lening af te sluiten voor je auto? Een lening vergelijken is dan aan te raden. Door meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken kun je uiteindelijk kiezen voor de aanbieder die het beste bij jou past. De hoogte van het rentepercentage is natuurlijk belangrijk, maar ook de betrouwbaarheid en voorwaarden spelen een belangrijke rol.
Ons doel
Het aantal slachtoffers verminderen onder mensen die onverhoopt met de auto in het water terecht zijn gekomen.